Värtan var sugna på revansch efter den tunga förlusten mot Huvudstaden. Ett matchuppehåll på nästan en månad har gett laget möjlighet att finslipa taktiska detaljer och detta skulle visa sig ge utdelning i det sönderblåsta hallderbyt mot Lokomotiv Stockholm.

Det var inför ett stort bortafölje som Värtans IK gästade Lokomotiv Stockholm i bekanta Gärdesshallen. Hallderbyt började även intensivt och 4.49 in i första perioden kommer matchens, och Olle Swedbergs första (totalt 3) utvisning för kvällen. I det efterföljande numerära underläget orkar Värtan inte stå emot och 1-0 är ett faktum. Kvitteringen låter inte vänta på sig utan Värtan kvitterar 30 sekunder senare.

Matchens intensitet går upp och kvällens rättskipare kliver in i handlingarna för första gången. En dubbelutvisning för en privat uppgörelse avslutas innan Värtan återigen får spela i numerärt underläge efter en tveksam utvisning. Värtans numerära underläge är dock kortvarigt då Emil Andersson snor åt sig bollen och avancerar längs sargen där han blir bryskt stoppad av en Lokomotiv spelare. 5 minuters utvisning utdöms. Minuten senare åker nästa spelare i Lokomotiv Stockholm ut och Värtan får spela 4 mot 3. Sju sekunder tar det innan bollen ligger i nät. Efter en inövad variant hittar Fredrik Perlskog kapten Andersson på bortre stolpen och 2-1 är ett faktum. I 5 mot 4 spelet för Värtan fungerar samma variant igen. Även denna gång är Emil Andersson målskydd men med Alexander Söder som framspelare.

Sebastian Palmqvist ökar på Värtans ledning till 4-1, 17.13 in i första perioden och allt känns lugnt. Två snabba mål av Lokomotiv gör dock att ställningen är 4-3 till Värtan. Värt att notera är att det utdömdes hela 15 utvisningsminuter under första perioden.

Den andra perioden blir inte lika händelserik. Lokomotiv Stockholm kvitterar till 4-4 efter slarv i Värtans försvar. Olle Swedberg visar dock att han inte bara är en buse och gör 5-4 i powerplay innan Lokomotiv återigen kvitterar till 5-5. Ett resultat som står sig inför sista perioden.

Värtan öppnar den sista perioden starkt och skapar flera klara chanser mot ett allt tröttare Lokomotiv Stockholm. Efter drygt tre minuter kommer också utdelningen. Alexander Söder får stå helt omarkerad vid ett frislag och bombar in 6-5 till Värtan. Sebastian Palmqvist utökar Värtans ledning till 7-5. Lokomotiv svarar dock omgående men Värtan har en stark period och gör 8-6 och 9-6 genom Martin Karlsson och Alexander Söder. Matchen känns avgjord med 4 minuter kvar. Då kliver de två männen i svart in i handlingarna igen. Efter 16.54 åker Värtans Johan Mårfält ut för hög klubba. 36 sekunder senare får han sällskap av Olle Swedberg och Värtan tvingas spela med två man mindre. Ett vilt krigande Värtan står upp bra och håller dessutom i bollen under en längre period med två man mindre på planen. När bollen sedan återerövras av Lokomotiv Stockholm uppstår en löpduell mellan Alexander Söder och en motståndarspelare på mittplan, tacklingen är perfekt, bollen är vunnen och faran är över… trodde hela hallen. Domarduon ville däremot annat och utdömer straffslag. För målchans. Från mittplan. Trots att Värtan har minst en spelare mellan bollen och målet. Straffen är bombsäker och det är reducerat till 7-9 med 2.08 kvar att spela och Lokomotiv får fortsätta spela 5 mot 3. Ett nummerärt överläge de utnyttjar. 8-9 med 1.23 kvar av matchen. Värtan reder ut det efterföljande numerära underläget tack vare ett par fantastiska räddningar av Carl Willberg-John i målet. Sex sekunder är Värtan fulltaliga innan domarna hittar ytterligare en utvisning på en spelare i bortalaget. Powerplay för Lokomotiv igen med 22 sekunder kvar av matchen och man väljer att plocka ut sin målvakt. En fantastisk räddning senare befinner sig bollen i sarghörnet hos Johan Mårfält. En perfekt lyftning över hela planen mot det öppna målet. En förtvivlad kamp att hinna upp bollen från Lokomotivs sista försvarar. Förgäves. 10-8 till Värtan och matchen är avgjord.

Ett mycket välspelat och intensivt hallderby där domarduon hittar totalt 25 utvisningsminuter är till ända. Värtan håller ut och vinner äntligen en jämn match och extra kul  för våra trogna supportrar Roffe, Kurre och Simon som stöttar oss på plats match efter match. Matchens tre stjärnor enligt Alexander Söder är:

1. Johan Mårfält
2. Sebastian Palmqvist
3. Carl Willberg – Johnn

Fullständig matchrapport finner ni här:
http://157.180.240.88/Mallar/ft.aspx?scr=result&fmid=70622