Ett taggat Värtan begav sig till Gärdeshallen för denna, något, tidiga lördagsmatch. Sportlov för ungdomarna innebar sargbyggande och extra tidig samling. För de flesta. Värtans målvakt fanns med 30 minuter till matchstart ingenstans att finna. Två skallgångskedjor och ett inbrottsförsök i målvaktens hem senare fick hemmalaget äntligen tag på sin burväcktare. Som i full målvaktsmundering skippade frukosten och hoppade in i en taxi mot Gärdeshallen.  När klockan slog 12.30 hade Värtan äntligen fullt lag och domaren blåste igång matchen. Något som Värtans spelare dock verkade ha missat.

Första perioden är kanske säsongens sämsta. Efter snabbt spel från Lokomotiv Stockholm stod det 0-3 innan 10 minuter var spelade. Värtan fortsätter spela tafatt i den första perioden och Lokomotiv utnyttjar detta och går fram till 5-1 ledning efter 20 minuters spel. Periodens enda ljusglimt ur Värtan perspektiv är när Oskar Kiisk, på karaktäristiskt vis trampar förbi sina försvarare och trycker in Värtans reducering.

Efter den första perioden kommer även säsongens första utskällning i periodpausen. Coach tvingas höja rösten och detta tycks fungera. Värtan kommer ut med en annan vilja under den andra perioden och skapar direkt ett bättre tryck mot bortamålet. Tyvärr, för Värtans del, visar det sig att Lokomotivs målvakt är mycket bra. Han står nästan ensam emot det inledande bombardemanget mot bortamålet i den andra perioden. Tillslut lyckas Värtan trycka in en boll och reducerar till 5-2 genom Steffen Engström. Men som så många gånger förr, sätter man inte sina chanser gör oftast motståndarna mål. Så även denna gång 5-2 blir 6-2 och det lilla hoppet som fanns släcktes fort. Värtan och Lokomotiv följs sedan åt i målprotokollet, och matchen slutar 8-5 till Lokomotiv Stockholm. Värtans avslutande målskyttar är, Emil Andersson, Jonas Gunningberg och Martin Karlsson.

Tyvärr är Värtan inte riktigt vakna under matchens första 20 minuter, som man förlorar med 5-1. De resterande 40 minuterna höjer man spelet avsevärt och vinner dem med 4-3, med bud på mer. Men en match är 60 minuter och över dessa vinner Lokomotiv rättvist.

Kampen om 3:e platsen hårdnar i och med detta. Värtan har 28 poäng och har spelat färdigt för säsongen. Lokomotiv står på samma poäng, dock med sämre målskillnad, men med en match kvar att spela. Där möter man favoriten till seriesegern, IS Bar Central. Poäng i den matchen och man går förbi Värtan, upp på 3:e plats.

Värtans säsong är över, en säsong med höga toppar. Men även ett par sämre matcher. En längre genomgång av säsongen kommer när serien är färdigspelad.