Generellt brukar det vara trögt med rapportskrivande på hemsidor när det går lite sämre resultatmässigt. För Värtans del har det blivit lite tvärtom, bra resultat men ändå skralt med matchrapporter. Men nu varvar vi igång igen och ber ödmjukt om ursäkt för uteblivandet! Nedan följer sammanfattningar av de tio senaste matcherna som givit nio segrar och en förlust. Från och med helgens match utlovas löpande matchrapporter igen.

Dubbelmöte mot Bagis:
Det blev en ganska bekväm seger hemma och en tuff match borta mot laget som inledde säsongen starkt men sedan successivt tappade formen och hamnade i en svacka, tvärtemot Värtan med andra ord.
Första mötet spelades hemma på Hjortis och där vann Värtan med 3-0 efter att ha genomfört en fin match rakt igenom där lagkapten Victor ”Berra” Bergström visade vägen genom att forcera in returen på Tobias Wankes frispark i första halvlek. I andra gjorde nämnde Wanke 2-0 med dryga kvarten kvar och i matchens slutskede satte Richard Wester upp Isper Igualikinya i ett fint läge där han spikade slutresultatet till 3-0.

Andra mötet, bara fyra dagar senare, spelades på bortaplan och blev desto tuffare. Bagis gör en fin första halvlek och leder med 2-0 i paus. Andra halvlek är en enda stor jakt från Värtans sida och genom två mål från Johan Axhamre samt ett straffmål från Filip Nordström kunde bortalaget lämna Kärrtorps IP med alla tre poäng.

Dubbelmöte med Reymers:
Reymers låg inför dubbelmötet en placering före Värtan i tabellen, vilket gav en rejäl krydda åt dessa två matcher. I hemmamatchen inleder Värtan fullständigt lysande och äger den första halvleken fullständigt. Man nätar även dubbelt upp genom Joel Lövgren och Peter Sjöde. I slutet av halvleken studsar dock bollen Reymers väg efter ett långt inkast och reduceringen var ett faktum. Andra halvleken inleds med en stolpträff för bortalaget som har mycket boll men utan att skapa några direkt konkreta chanser. I matchens sista minut kan Johan Axhamre slå in bollen i öppet mål efter att ha stressat fram ett feltajmat nickförsök från Reymersmålvakten.

Returmötet veckan efter blev även det en tät och dramatisk historia. Värtan tar ledningen tidigt genom Joel Lövgren och borde nog ha gjort minst två mål till i den första halvleken. I paus meddelar Värtanmålvakten Nicolas Strömberg att han ådragit sig en bristning i baksida lår och inte kan fullfölja matchen. Utan reservmålvakt på bänken får Oskar Andersson dra på sig handskarna och ställa sig i bortamålet. Bara ett par minuter in i andra halvleken kvitterar Reymers efter ett försvarsmisstag, något som inte går att beskylla Andersson i målet för. Därefter skapar inget av lagen några direkt heta målchanser innan Isper Igualikinya kliver in i handlingarna och snurrar upp både fyra och fem motståndare innan han distinkt smäller dit segermålet lågt invid bortre stolpen med fem minuter kvar att spela.

Denna seger gjorde att Värtan gick på sommarledighet som tabelltvåa.

Hallonbergen borta:
Första matchen efter uppehållet spelades mot Hallonbergens IF. Värtan fick en drömstart med mål av Johan Axhamre efter hörna men efter slarv i uppspelsfasen kom kvitteringen tio minuter senare. Ytterligare några minuter efter detta fick vi se en stark kandidat till ”årets mål” när Isper Igualikinya drar på med en volley från ca 35 meter som med en närmast Roberto Carlos-aktig skruv finner krysset. Med tjugo minuter kvar kvitterar Hallonbergen och när Värtan får Marcus Vivstam tveksamt utvisad med tio minuter kvar känns en poäng som en bra deal för bortalaget. Men med fyra minuter kvar snor Axel Samuelson bollen, gör bort tre motståndare och spelar en cutback till Ludvig ”Müller” Ekman som via ribban gör segermålet för Värtan i hällregnet.

Boo borta:
Med ett gäng avstängningar och skador i bagaget åkte Värtan ut till Boovallen och gjorde en fullständigt lysande insats. På en frisparksvariant gjorde Ludvig ”Müller” Ekman matchens första mål efter tio minuter. I minut sextiotre gör Johan Axhamre tvåan efter en snabb vändning och välplacerat vänsterskott innan Isper Igualikinya sätter dit slutresultatet efter en målvaktstavla modell större när Boomålvakten rullar ut bollen till Värtanspelaren som på ett tillslag sätter den i det öppna målet utifrån högerkanten.

Krukan borta:
Enda plumpen i protokollet kom på Zinken mot svårspelade Krukan. Efter en spelmässigt överlägen halvlek för bortalaget ledde ändå hemmalaget snöpligt med 1-0 i paus efter att en hörna gått direkt i mål. Tidigt i andra halvlek visar Marcus Vivstam sin klass och styrka när han vinner inte mindre än tre dueller i rad innan han hittar Robin Bornehav med ett inspel och 1-1 är ett faktum. Värtan fortsätter trumma på och har ett konstant tryck mot hemmalaget men utan att skapa de där riktigt heta målchanserna. Med fem minuter kvar får Krukan hörna efter en omställning och tilltrasslad situation i Värtans straffområde. Hörnan dimper ner olyckligt för Värtan och 2-1 sitter. Bortalaget går omedelbart ner på en trebackslinje och chansar, vilket straffar sig gånger två. På övertid serveras Tobias Wanke ett friläge och sätter stensäkert dit slutresultatet till 4-2. En oerhört tung förlust.

Ekerö IK hemma:
Hemmamatch mot tabelljumbon som förstärkt laget och som matchen innan tagit första segern för säsongen medans Värtan förlorat för första gången på elva matcher. Det var ett småsegt och omständigt hemmalag som gjorde det svårt för sig. Bortalaget var på intet sätt ofarligt i sina omställningar men det var ändå Värtan som, fullt rättvist, gick till halvtidsvila med ledning efter ett mycket vackert mål från Johan Axhamre. Kvitteringen kommer tjugo minuter in i andra efter just en av bortalagets omställningar. Och hade det inte varit för fint spel från debuterande målvakten Rasmus Karlsson Håård i hemmamålet hade det mycket väl kunnat bli ett ledningsmål också. Men med tjugo minuter kvar kliver den interna skytteligaledaren Joel Lövgren fram och sätter dit 2-1 och med tre minuter kvar touchar Marcus Vivstam med minsta möjliga marginal in slutresultatet 3-1 på en fin frispark från Isper Igualikinya.

Enskede borta:
Med tre dagars vila väntade sedan nästa match mot ett ombyggt lag i tabellens nedre regioner. På en regnblöt plan gick Värtan ut och fullständigt pulvriserade hemmalaget under matchens första fyrtio minuter. Första målet gör Tobias Wanke på egen hand efter att ha snott åt sig bollen efter en miss i uppspelsfasen och fri med målvakten gjorde han inget misstag. Tvåan kom på straff från Robin Bornehav, via målvakten skall tilläggas, efter att Joel Lövgren blivit kapad. Isper Igualikinya satte sedan en frispark innan matchens vackraste mål gjordes av straffixaren efter att Victor Bergström ”volley-Cruyff-fintat” bort en motståndare på mittplan för att sedan hitta Igualikinya som sätter bollen i djupet där Lövgren kommer perfekt och kan stöta in bollen under den utrusande målvakten. Ett reduceringsmål på en frispark i krysset föll precis innan halvtid och i andra görs det ett självmål av Värtan efter ett hårt inspel från höger. Men matchen blir inte mer spännande än så och med två minuter kvar kan Svante Andersson vända bort sin försvarare i straffområdet och forcera in slutresultatet till 2-5.

Långholmen hemma:
Tredje matchen på en vecka och dessutom chans till revansch för säsongens utan tvekan svagaste insats som kom i vårsäsongens möte med Långholmen. Hemmalaget är märkbart trögstartade och första tjugo bjuder på mer kamp än skönspel, en spelform som bortalaget hanterar bra. Men så med tjugoåtta minuter spelade kommer ledningsmålet. Efter hög press når bollen fram till Marcus Vivstam som från straffområdesgränsen smäller upp 1-0 i krysset med vänsterfoten. Bara fyra minuter senare plockar Robin Bornehav upp en andraboll till vänster om mittcirkeln några meter in på offensiv planahlva och från någonstans mellan 40-45 meter (!) borrar han in bollen i bortre hörnet. Däremellan har Joel Lövgren ett avslut i ribban och strax därefter Vivstam en boll i stolpen. Värtan har även tre fina lägen ytterligare men lyckas inte få bollen i nät. Med tjugo minuter kvar går Värtans försvar bort sig fullständigt på en långboll och fri med hemmamålvakten reducerar Långholmen. Men Värtan fortsätter trumma på och släpper inte till några fler chanser utan bjuder istället på sitt tredje klassmål för matchen när Tobias Wanke växelspelar med Vivstam och på halvvolley kan trycka upp bollen i krysset från halvcirkeln till slutresultatet 3-1.

Dessa resultat gör att förutsättningarna i toppen är som följer inför de tre sista omgångarna:
Järla har nio poäng och femton plusmål till godo på Värtan och kan definitivt säkra seriesegern vid minst en poäng i helgen. Värtan i sin tur behöver ta minst två poäng på de avslutande tre omgångarna för att vara helt klara för kvalspel, förutsatt att lagen bakom tar full pott.

Nästa match för Värtan är mot fjärdeplacerad  Ekerö BoIS på lördag där avspark sker 12.00 på Träkvistavallen ute på Ekerö. Vårsäsongens möte på Hjortis slutade 2-2.

/ Ledarstaben