Det var dags för ny toppmatch om experterna får säga sitt, två lag som har många frågetecken att besvara om ni frågar vartanfotboll.se. Järla kom från två inledande förluster mot topplagen FC Stockholm och Ängby samt en vinst mot Vasastan. Segern tog Järla med snabba steg mot toppen även om starten kanske inte har varit som de har velat. Värtans IK har varit tyngda mentalt sedan förra omgången, vår sämsta halvlek på flera år, där motståndarna FC Stockholm lekande lätt gjorde mål på mål. Värtans IK med många sjuka och bortresta i denna omgången behövde att varje spelare tog sig i kragen och gav allt för tre poäng i denna en av seriens tuffaste bortamatcher.

 

Matchen inleddes i ett rasande tempo, där Värtans IK tog tag i taktpinnen direkt. Ett snabbt anfall redan i den första minuten kunde belönats med en bortaledning. Max Adlercreutz sköt hårt över från distans i den tredje minuten och det kändes som en start där vi verkligen tog kommandot, hjälpte varandra med snack och pumpande energi i laget och det var kul att se vår fältherre Viktor Bergström leda sina lagkamrater. Gång på gång så vann vi boll på Järlas planhalva och de gånger som de tog sig förbi våra anfallare så var vi riktigt täta i defensiven genom att ligga nära alla Järla-spelarna på vår planhalva. I den tionde minuten nickskarvade den för dagen glödhete Max Adlercreutz fram vår skyttekung Peter Sjöde som nickade tätt utanför. I den 14:e minuten så får vi en farlig frispark utanför straffområdet och Oskar Andersson kliver fram och trycker in den i målvaktens hörn och 1-0 till Värtans IK. I den 20:e minuten går baksidan sönder för vår kapten och det blir en strulig tid innan Alexander Kloow kan ersätta. Vi skapar ett friläge genom Peter Sjöde och 2-0 där hade varit helt rättvist. Istället kommer Järla över på vår planhalva får en frispark på halvdistans som trycks in även denna i målvaktens hörn direkt fram till 1-1. Vi reser oss igen och efter bollen gått som på flipper i Järlas målområde trodde vi alla att det var dags för 2-1, men resultatet stod sig fram till halvtid.Ett stort steg framåt för Värtans IK och klar ledning på poäng i en tät match.

Den andra halvleken inleds med ett kraftfullt Värtan övertag, Isper skjuter på Järlas målvakt, distansskott går precis utanför, Sjöde är nära igen men täcks till hörna. På hörna nickar Oskar Andersson tätt utanför och efter ett kanonanfall så spelar Fredrik Sandell fram Peter Sjöde som styr bollen mot mål, där Järlas målvakt gör årets vackraste räddning. På returen som Max Adlercreutz trycker mot mål gör han sig stor och räddar Järla från ett givet mål.

Vi tappar inte kraften, vi tappar inte energin och plötsligt så ser man att alla Värtan-spelarna tar de där löpningarna som man måste ta för att lyckas vinna matcher. I den 73:e minuten får vi den utdelning som vi var så förtjänta av. Ludwig Nordin trycker fram på sin högerkant och vinner boll i ett omställningsläge och skippar fram den till Max Adlercreutz som från 25 meter gör årets mål, den perfekta bågen mot det bortre krysset förbi en chanslös Järla-målvakt. Vilket mål, vilket jubel och en tv-puckshög av blå spelare. Värtans IK håller bollen och har kontroll på situationen fram till den 85:e minuten då Järla får en jättechans, en av få denna eftermiddag. I den 90:e minuten så får de en skänk från ovan och straff. Om det var ett felaktigt offside mål mot FC Stockholm så var det såklart en felaktigt dömd straff som Järla får i den 90:e minuten. Tråkigt att filmningar och gnäll på domaren gynnas, det som är klart är att det kommer jämna ut sig under en långsäsong.

Underbart att se att laget studsar tillbaka, efter den stora förnedringen sist. Underbart att se att vår breda trupp klarar sjukdomar och skador utan att försämra insatsen. Nu ser vi fram emot en stark träningsvecka, arbete under Tough Viking samt bortamatch mot Ingarö. Alla i laget vet att vi skall ha revansch mot ett av få lag som tog full poäng mot oss förra året. Ni kommer väl ihåg att Värtans IK besökte Ingarö IP helt obesegrade för att möta ett lag som då endast hade förluster. Förra året kom de från en 5-0 torsk mot FC Stockholm, nu kommer de ifrån en 4-0 torsk mot FC Stockholm. Då förlorade vi, nu är vi ute efter revansch.

 

//Värtans IK

 

3 stjärnor Ludwig Nordin

2 stjärnor Max Adlercreutz

1 stjärna Douglas Landvik