Årets första match blev en tävlingsmatch direkt och vi tog oss söderut för att spela mot Ösmo IK, förra årets topplag i division 6E. Försäsong är försäsong och har man inte med sig motivation och tålamod så kan allt hända. 

Den nya tränarstaben med Dag Appelgren, Thomas Olovsson, Fatos Lloncari, John Sjöberg och Patrik Loft hade kallat sin första trupp till denna årets första tävlingsmatch. Lagets instruktioner var enkla med att om vi har rätt tålamod, vågar visa oss och vara spelbara så har vi teknik och kunnande för att mala ner vår motståndare från en lägre division.

Det var ett koncentrerat Värtans IK som sprang in på den gröna mattan bland snövallarna i Ösmo. Ösmo inledde matchen med 2 straffar och utan chans för vår debuterande målvakt Sebastian Thomsson hade de tagit ledningen med 2-0.

Matchen inleddes med ett rejält tryck mot Ösmo- målet och Värtans IK tog med sig inställning och koncentration redan från start. På den tredje hörna när matchklockan precis slog 2 minuter och 33 sekunder så tryckte dagens kapten Oskar Andersson in en stenhård vrist och det var reducerat.

Precis efter målet så hade vi en jättechans för kvittering, men istället vände Ösmo spelet med en lång boll och vi lyckades avstyra till hörna. På hörnan var vi extremt passiva och det utnyttjade Ösmo och gjorde 3-1 på nick. Stort jubel på Ösmo IP bland de ca 100 åskådarna.

Reduceringen till 3-2 kom redan i den 9:e minuten efter att Daniel Ohlsson hittat Alexander Kloow. Ett vackert mål signerat av två av de bästa spelarna för dagen i Värtans IK. 3-3 kom i den 18:e minuten där Isper Igualikinya och Peter växelspelade och vår skyttekung lägger bollen till en fristående Johan Axhamre som inte gör några misstag.

3-3 blev halvtidsresultatet efter en halvlek där Värtans IK stundtals visade upp en väldigt bra koncentration, ett lugn och en vilja att äga bollen. Försöken i djupledsspelet bakom en lågt stående backlinje ersattes med bollinnehav.

4-3 till Värtans IK kom redan i den 51:a minuten och det var återigen Johan Axhamre, denna gång framspelad av Isper Iqualikinya. 5-3 kom efter hörna då Isper Iqualikinya hittade förra årets stora skyttekung som nickade in den matchavgörande bollen. Sedan visade vårt nyförvärv Daniel Ohlsson att han blir att räkna med ordentligt i poängprotokollet under året. I den första halvleken så spelade han fram sina medspelare och i den andra så stänkte han in mål från alla vinklar. 6-3 kom efter pass från Isper Iqualikinya och Fredrik Sandell. 7-3 kom efter framspelning av Nestor Morales och Peter Sjöde samt 8-3 i den 85:e minuten kom efter en lång passning från Oskar Andersson till Isper Iqualikinya som hittade Daniel med en precis pass så stod det 8-3 på tavlan.

Värtans IK möter ett hårt kämpande Ösmo som bjöd upp till kamp, med rejäla närkamper som lockade fram det som var Värtans IKs starka sida förra året kampen och pressen. Självklart kan man tycka att vi lät Ösmo ha för mycket av bollen i andra halvlek och att ett antal anfall borde med bättre skärpa givit fler mål, men det var länge sedan Värtans IK såg så starka ut redan i februari.

Stort plus för laginsatsen kul med många mål av både Johan Axhamre och Daniel Ohlsson sedan är det ju kul att Isper Iquanlikinya är inblandad i nästan alla mål med sina passningar.

//Värtans IK genom Roger Mellin