Har serien satt sig som man så ofta hör av experterna i tv? Det kanske finns en tendens men division fyra mellersta framstår alltmer som den tuffaste serien på denna nivå. Mycket talar för att vilka som vinner och vilka som försvinner avgörs i den första veckan i oktober.

Är det så att Älta, Värtan, FC Stockholm, Ängby och Lidingö kopplat greppet om topplaceringarna i denna hårda serie eller kommer en av favoriterna Andrea Doria hänga på, kanske tom skrällgänget Ingarö fortsätter i sin fantastiska vinnarbana och närmar sig toppen. Mycket talar för det, sist så bröt de ner ett starkt och välorganiserat Lidingö.

Alla de förhandsnominerade favoriterna Älta, Ängby, FC Stockholm Internazionale och Lidingö tillhör topplagen i årets serie. Andrea Doria har kanske tillfälligt lämnat sin favoritplats till Värtans IK?

Även om man inte vill se starka konkurrenter så är det fantastiskt kul för fotbollen på denna nivå med så många starka lag i en serie. Det är ju självklart efter denna korta tid av serien fantastiskt kul också att se Värtans IK på den övre halvan och med lite rätt studsar så kan vi säkert hålla oss kvar där en lång stund till trots de stora skillnaderna i resurser som finns även på denna nivå. Värtans IK kommer alltid att vara den lilla fina bruksklubben på Östermalm med Hjorthagen som hemvist. Vi är imponerade av våra konkurrenter. FC Stockholm lockade över 1000 personer till en fantastisk fest mot Andrea Doria samtidigt som IFK Lidingö är en av Sveriges största klubbar med heltidsanställd tränare och sportchef.

En verklighet som inte är vår men som sporrar och gör det hela mycket roligare. Tyvärr har vi tappat poäng mot två lag som vid vårt möte placerat sig sist och det är något vi måste utveckla i spelet, förmågan att föra matcher i 90-minuter och punktera dem. De senaste säsongerna har det krävts mellan 11 och 26 poäng för att hålla sig kvar i division fyra serierna i Stockholm. Skillnaden i år verkar vara att det verkligen inte finns räddningsplankor som det fanns t. ex. förra säsongen. Reymersholm, Råsunda och Djurgårdsbrunn var alla lag som vi tog fulla poäng ifrån, liksom många av de andra lagen gjorde i förra årets serie. Skall man titta uppåt och nå en kvalplats för division tre har det krävts mellan 40-51 poäng de senaste säsongerna och mycket talar för att det blir ett race fram till den sista omgången om dessa poäng och de två topplatserna

Självklart hjälper en topplacering till att vi inom Värtans IK andas morgonluft just nu men ännu mer p.g.a. inflyttningen i den Norra Djurgårdsstaden. Inflyttningen kommer göra att klubbens antal aktiva ungdomar ökar markant från dagens ca 250 ungdomar mot de prognoser vi har på uppemot 1000 engagerade ungdomar. Vi hoppas redan om några år att vi kan dubblera antalet individer i vår A-trupp med Värtans IK som moderklubb. Detta är ju lite av den anledningen som ideella föreningar finns och såklart vill vi säkerställa att klubbens framgångsrika 90-åriga historia även den blir minst dubblerad. Självklart hoppas vi att fler sponsorer lockas till att stötta den fina satsning som klubben gör just nu för att kunna ta hand om fler individer och utbilda dem för ett välfungerande liv med rätt värderingar och rätt uppträdande. Vi välkomnar alla att komma på våra matcher, handla en korv på Jompas kafé eller delta i Värtans IKs Måltia. Alla bäckar små för en klubb som vår.

Ses på Hjorthagens IP.

Roger Mellin – Tränare i A-laget