Som rubriken avslöjar är det säsongssammanfattning som står på programmet. Vi kommer nörda ner oss i lite statistik samt blicka tillbaka på några höjdpunkter och bottennapp.

Det spelades 25 tävlingsmatcher under säsongen. Av dessa vann Värtan 15 (60%), spelade oavgjort i 4 (16%) och förlorade 6 stycken (24%).
Två lag nollade Värtan i tävlingsmatcher 2017. Dessa två var seriesegrarna Järla i omgång tre samt IFK Stockholm i sista omgången.
Värtan i sin tur höll nollan fyra gånger under säsongen (Enskede SK hemma, Ekerö IK hemma, Bagis hemma och Ekerö BoIS borta).
Som mest släppte Värtan in fyra mål i en och samma match, detta skedde två gånger (Krukan borta i serien respektive Bele Barkarby borta i kvalet).

Det lag som gjorde flest mål på Värtan under säsongen blev FC Krukan med fem (1-1 hemma, 2-4 borta).
Som mest gjorde Värtan fem mål i en och samma match, detta skedde tre gånger under säsongen (Enskede hemma och borta samt Ekerö IK borta).
Det lag Värtan gjorde flest mål mot var alltså Enskede SK med tio stycken.
Under säsongen blev det som mest sju mål totalt i en och samma match när Värtan spelade. Detta skedde två gånger och Värtan gick segrande ur bägge målkalasen (Hallonbergen hemma 4-3 och Enskede borta 5-2).

Av de 63 mål Värtan gjorde under säsongen (kval inräknat) gjordes 31 (49,2%) i första halvlek och 32 (50,8%) efter paus. I motsats till detta släppte man endast in 15 (37,5%) av totalt 40 mål (kval inräknat även här givetvis) i första men hela 25 (62,5%) under andra halvlek.
Värtan gjorde första målet i 16 matcher under säsongen. Av dessa blev det oavgjort i 3 (18,75%) och seger i inte mindre än 13 matcher (81,25%). Man förlorade alltså inte en enda match där man nätade först.
I de 9 matcher Värtan släppte in första målet förlorade man 6 (66,6%), kryssade 1 (11,1%) och vann 2 (22,2%).

Bland höjdpunkterna finner vi två mycket rafflande och starka dubbelsegrar mot både Hallonbergen och Reymers, varav de sistnämnda kom ”back-to-back” inför sommaruppehållet och var väldigt definerande för säsongen. Båda mötena mot Hallonbergen avslutades med reducerat manskap för Värtan men där lyckades man hemma hålla undan till seger och på bortaplan till och med avgöra matchen med en man mindre efter att Axel Samuelson fint spelat fram Ludvig Ekman som via ribban får bollen i nät. Mot Reymers borta ledde man med uddamålet i paus men då målvakten Nicolas Strömberg inte kunde kliva in för spel i andra halvlek på grund av skada och det var i samma veva som Nicklas Jörbring flyttat hem till Norrköping fanns ingen reservmålvakt att tillgå. Så med vice lagkapten, och mittbacksklippan, Oskar Andersson i mål i andra halvlek lyckades man ändå vinna matchen efter ett sent solonummer från Isper Igualikinya.
Den kanske bästa matchen för säsongen kom dock ute på Ekerö i omgång 20 mot BoIS. Att mot ett lag som jagar bakom för kvalplatsen gå ut och göra en fullständigt briljant insats både defensivt och offensivt är inget annat än strålande.

Bottennappen är utan tvekan Långholmen och Krukan, bägge på bortaplan. Spelmässigt kan även premiären mot IFK Stockholm samt hemmamatchen mot Krukan räknas in här. De sistnämnda var ihop med seriesegrande Järla och IFK de tre lag som Värtan inte tog minst tre poäng mot i seriespelet. Noterbart i sammanhanget är att Värtan tog poäng mot samtliga lag i serien.

Med detta stänger vi en framgångsrik säsong 2017 och blickar framåt mot ett förhoppningsvis ännu mer framgångsrikt 2018. I skrivande stund är laget på semester fram till 11/1, bortsett från en mellandagscup i form av Haninge Open. Det är klart att ett par spelare lämnar och att ett par nya kommer in. Mer om detta kommer efter ledigheten.

Vi önskar samtliga Värtaiter, och övriga, en riktigt god jul och ett gott nytt år!

/ Ledarstaben