Efter ett kryss mot Krukan i en match som Värtan kände att man kanske borde ha vunnit var det en vecka senare dags för Boo FF att besöka Hjorthagens IP. Denna gång skulle Värtan få bättre utdelning offensivt och därmed plocka med sig samtliga tre poäng.

I den här matchen spelar Värtan en fin fotboll i majoriteten av matchen och man höll på att få en riktig drömstart då Marcus Vivstam i minut åtta spelade fram Ludvig Ekman till ett jätteläge. Men Boos målvakt stod med en benparad för en av många fina räddningar på ”Hjortis” denna torsdagsafton. Med kvarten spelad var det omvända roller då Ekmans inspel nickskarvades mycket tätt utanför den bortre stolpen av Vivstam.

Ledningsmålet skulle dröja till minut trettioåtta. Det är Joel Lövgren som snyggt frispelar en smart löpande Axel Samuelson i djupled, ensam med målvakten försöker den senare runda bortamålvakten som dock får fingrarna på bollen. Samuelson jagar ikapp densamma och tunnlar sedan den försvarare som snabbt kommer ut i press innan han spelar bollen ”inåt bakåt” till tidigare nämnde Lövgren som i höjd med straffpunkten tar emot bollen och sedan kyligt placerar in 1-0 invid stolproten.

Andra halvlek inleds katastrofalt om man ser det med Värtanögon. Två minuter in i densamma kvitterar bortalaget efter ett friläge då hela hemmalaget blivit stående på hälarna och bolltittare. Ytterligare två minuter senare skulle dock Värtan återta ledningen med en mycket psykologiskt viktigt, och fint, mål. Efter uppspel på en felvänd Lövgren som släpper hem bollen sätter en av matchens giganter, Onome Eghagha, bollen på ett tillslag i djupet. Denna boll når Tobias Wanke som utmanar sin motståndare och sedan spelar in bollen i straffområdet mot Ekman. I kamp med en försvarare går dock bollen förbi Ekman och når istället en framrusande Vivstam som smäller dit 2-1 upp i nättaket med ett distinkt vänsterskott.

Efter detta är det spelmässigt relativt jämnt men utan att det skapas några direkta farligheter utöver en situation där hela Värtan kommer fel i pressen och en bortaspelare är på väg igenom. När denne faller i en tuff duell med Oskar Andersson ropar Boo på straff, domaren bedömer dock att kontakten skett utanför straffområdet och den efterföljande frisparken tvingar Nicolas Strömberg i hemmamålet till en vass räddning.
Med fem minuter kvar skulle matchen så punkteras efter att Lövgren mött ett inkast på mittplanen och med en magisk volleypassning ”i blindo” hittat Ekman in bakom motståndarnas backlinje. Ensam med målvakten är Ekman kylig, rundar densamme och rullar sedan in slutresultatet 3-1.

Sammanfattningsvis kan man utan att överdriva säga att detta var en rättvis seger för ett Värtan som nyttjade sin tyngd och rutin mot ett relativt ungt bortalag. Extra kul för Vivstam och Ekman att få öppna upp sina målkonton i seriespelet för säsongen, givetvis.

Nästa matchrapport som legat och dröjt är från bortamatchen mot Ekerö IK. Håll till godo!

/ Ledarstaben