Sista hemmamatchen i årets seriespel och för motståndet stod redan klara seriesegrarna Järla. En prestigematch mellan seriens två bästa lag och det blev en tät och tuff tillställning där lagen hade initiativet i varsin halvlek.

Matchen inleds i ett högt tempo där Värtan var det laget som drev upp detsamma. I femte minuten styr bortamålvakten ett missriktat volleyinlägg från Isper Igualikinya i ribban och på den efterföljande hörnan är Marcus Vivstam inte långt ifrån att nicka in ledningsmålet.
Tio minuter senare skapar hemmalaget något av en slumpmässig chans när en djupledsboll från Svante Andersson mot Joel Lövgren tar på den senares klack och ger Vivstam öppet läge i höjd med straffområdet. Avslutet går dock via en försvarare rakt i bröstkorgen på Järlas målvakt som inte hade haft en chans om bollen inte gått rakt på honom.

Ett par minuter efter detta får vi se en riktigt vass räddning signerad hemmamålvakten Nicolas Strömberg. Efter en djup boll ner mot hörnflaggan och ett inspel mot straffpunkten kommer ett stenhårt avslut lågt mot första stolpen, runt en Värtanförsvarare vilket gör att Strömberg ser bollen sen. Trots detta hinner han ner och avstyr bollen från att smita in.
Halvvägs in i halvleken får hemmalaget en hörna från vänster. Tobias Wanke slår den hårt mot första stolpen där Richard Wester kraftfullt kommer löpande och skarvar in ledningsmålet, något som även är hans första mål för säsongen.

Resterande delen av halvleken fortsätter Värtan vara det spelförande laget och skapar två-tre chanser som mycket väl hade kunnat leda till ytterligare mål men där sista passningen inte satt eller så var den offsidevinkning som kom emellan.

I halvtid bestämmer sig hemmalaget för att experimentera lite i spelsättet trots att man haft ett stadigt grepp om de första fyrtiofem. Men i och med att det inte stod livsviktiga poäng på spel och att ett kvalspel stundar så kändes det som ett bra läge att pröva sig fram.

Förändringarna gav inte riktigt önskad effekt utan istället kunde Järla så sakteliga ta över taktpinnen. Man tvingar Strömberg till en vass räddning efter en frispark i minut femtioett och får ett mål korrekt bortdömt för offside tio minuter senare.
Ett par minuter efter detta ser vi matchens räddning denna torsdagskväll på Hjortis. Efter en tuff luftduell mellan Andersson i Värtans mittförsvar och Järlas forward dimper bollen ner hos en bortaspelare. Avslutet är bra men Strömberg är ändå på bollen, som trots detta fortsätter mot målet. Där dyker dock försvarsgiganten Onome Eghagha upp och kan glidtackla bort bollen på mållinjen, ett fullständigt fenomenalt agerande av hemmaspelaren.

Värtan fortsätter ha lite svårt att få tag i spelet och återgår till ursprungsformationen. Med kvarten kvar att spela får man läge att avgöra matchen när Igualikinya iscensätter en omställning och sätter upp Ludvig ”Müller” Ekman i ett hyfsat läge till höger i straffområdet. Avslutet är lågt och hårt mot första stolpen men Järlamålvakten lyckas bromsa bollen tillräckligt med armen och dessutom få tag i returen.
Ett par minuter senare kommer det ett Järlaskott utifrån som touchar på en Värtanspelare och sånär ställer Strömberg i hemmamålet. Men med en briljant fotparad avstyrs även detta avslut från att gå i mål.

Med tio minuter kvar att spela skulle så kvitteringen komma, inte helt ologiskt sett till hur andra halvleken fortlöpt. Men det var ändock lite bittert på sättet det tillkom, även om det inte är något vi går in djupare på här. Det är en central mittfältare hos Järla som får bollen till sig, tar några meter och sedan avlossar en riktig högerkanon. Bollbanan är perfekt och den duktige Strömberg i hemmamålet är chanslös. 1-1 var ett faktum och blev också slutresultatet efter full tid.

Sammanfattningsvis kan man utan tvekan säga att det märktes att det var seriens två bästa lag som möttes och det var hög intensitet matchen igenom. Utan duktiga försvar och inte minst målvakter hade det utan tvekan kunnat falla ett par mål till åt vardera håll i den här matchen. Det här resultatet innebär också att Värtan är obesegrade på hemmaplan under seriespelet 2017, något laget givetvis tar med sig in i kvalspelet.

Säsongens sista seriematch spelas nu på fredag, 29/9, kl. 20.00 på Vårbergs IP och det är IFK Stockholm som står för motståndet. Helgen efter det kommer kvalspelet dra igång och ett av tre motståndarlag i kvalgruppen är spikat i form av GoIF Kåre från Upplandsfyran. Övriga motståndare blir klara under sista omgången i respektive serie som spelas på fredag (norrfyran) och söndag (3ÖS). Vi återkommer med motstånd och spelschema för kvalet så fort det är klart.

Väl mött!

/ Ledarstaben