Förutsättningarna inför bortamatchen mot Ekerö BoIS var enkla. Vid seger skulle Värtan vara klara för kval till division 3 och vid övriga resultat skulle kampen om andraplatsen leva minst en omgång ytterligare. Efter en av säsongens bäst genomförda matcher, om inte den allra bästa, slutade det med det förstnämnda, en säkrad kvalplats.

Värtan skulle få en riktig drömstart på matchen då Marcus Vivstam i minut sju sätter rejäl press på en felvänd BoIS-försvarare nere vid hörnflaggan och när denne trots detta försöker rensa bollen uppåt i banan blir det inte bättre än att Tobias Wanke kan plocka upp den i höjd med straffområdet ute till höger. Efter att ha tagit sig emellan två motståndare växelspelar Wanke med Isper Igualikinya inne i straffområdet och från målområdeslinjen placeras sedan bollen i mål via stolpen till 0-1.

Ett par minuter senare skapar BoIS sin egentliga enda farlighet i matchen när Värtanförsvaret lite väl enkelt tillåter hemmaspelaren avancera in i straffområdet och spela bollen in mot straffpunkten. Därifrån avslutar en helt fri BoIS-anfallare men Nicolas Strömberg i Värtanmålet gör en fenomenal benparad och den efterföljande hörnan blir ofarlig.
Lägg på ytterligare tio minuter och vi hamnar i matchminut nitton. Bollen har efter fint kombinationsspel kommit till Joel Lövgren som avser gå på avslut strax innanför straffområdets linjer men det tillåts han inte göra då han hindras i skottögonblicket och domaren pekar på straffpunkten. Fram kliver kapten Viktor ”Berra” Bergström och är så där beslutsam som man drömmer om att en kapten ska vara från elva meter när han sätter dit 0-2.

Halvleken fortlöper med ett Värtan som är närmast snuskigt disciplinerade defensivt och som värderar avvägningen mellan snabbt omställningsspel kontra bollinehav på ett magnifikt sätt.

Minuten innan halvtidsvilan skulle bli händelserik och punktera matchen. Först är det Robin ”Bornet” Bornehav som lossar högerkanonen från omkring 35 meter. Bollen går stenhårt i underkanten av ribban och… Ut, enligt domarteamet och hemmamålvakten, in enligt Bornehav och övriga blåklädda. Domarna väljer att låta spelet fortlöpa och det är inte svårt att förstå att de hade svårt att se mer exakt var bollen studsade med tanke på deras position när skottet avlossades.
Men bara halvminuten senare skulle nästa bortamål ändå komma. Det är Wanke som lyfter in bollen från höger, i straffområdet är Lövgren stark och får en skalle på bollen som ställer BoIS-målvakten och 0-3 blir halvtidsresultatet.

I paus är det, givetvis, positiva tongångar i Värtanlägret och att ta kål på en eventuell anstormning i början av andra är ett hett ämne.

Andra halvlek präglas av att BoIS måste gå framåt för att fortsätta ha chans på kvalplatsen och Värtan ligger fortsatt bra i positionerna och spelar mer utpräglat på omställningar.
I minut femtioett kommer första läget för bortalaget då en långboll når Lövgren som skarvar bollen i djupet till… Sig själv. Avslutet räddas dock fint av en utrusande BoIS-målvakt.

Värtan skapar två bra chanser i minut sextiofem och sextiosju där Wanke skulle vara involverad i bägge. Den första kommer efter en snabb omställning där han själv avslutar i burgaveln. Läge två kommer när han levererar en fin passning till Vivstam som med ett bra avslut träffar stolpen och returen rensas undan av hemmaförsvarare.
Två minuter senare spikas slutresultatet när Bornehav med en fullständigt fantastisk lyftning på 40 meter når Wanke som tagit en fin löpning från sin högerkant. En skicklig mottagning och en blick in mot straffpunkten senare spelar han in bollen till Ludvig ”Müller” Ekman som i öppet mål stöter in 0-4.

Sista tjugo minuterna spelas av utan några riktigt heta målchanser där Värtan fortsätter vara disciplinerade defensivt och samtliga spelare som byts in gör ett minst lika bra jobb som spelarna de ersätter. Extra kul att se var debuterande Markus Silvennoinen, som anslutit från Finland inför sina studier i Stockholm, som kom in och såg mycket stabil ut.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det aldrig riktigt var något snack om vilka som var det bättre laget i den här matchen. BoIS hade en del boll men har bara ett avslut på mål under nittio minuter. Värtan går ut och gör en fullständigt formidabel insats i säsongens hittills viktigaste match, något som imponerar storligen, och nu väntar kvalspel till division 3 under oktober månad.

Samtidigt passar vi här på att gratulera Järla till seriesegern. Att vara obesegrade när det spelats tjugo av tjugotvå omgångar är oerhört imponerande.

Nu återstår det två omgångar i serien innan kvalet stundar och i nästkommande match väntar de hittills obesegrade seriesegrarna hemma på Hjortis och matchen har som vanligt avspark 20.15 på torsdagskvällen.

Väl mött!

/ Ledarstaben