Ett taggat Värtan begav sig i söndags ut till söderort för toppmatch mot Huvudstadens IBK. Värtan bestämde sig innan matchen för att upprepa succéreceptet från föregående match, hög press med aggressivt försvarsspel och snabba omställningar. En taktik som skulle visa sig sårbar. Huvudstaden lyckades med tålamod spela sig ur Värtans press på den stora planen i Sköndal under den första perioden. En storspelande Carl Willberg- Johnn i målet, med lite hjälp av ribban håller hemmalaget till en 1-0 ledning efter den första perioden. En ledning som i ärlighetens namn kan vara större då Värtan inte kommer upp i normal standard under period nr 1.

Det som var dåligt under de första 20 minuterna diskuteras i periodpausen och Värtan kommer ut som ett nytt lag. Försvarsspelet blir aggressivare och med en spelskicklig förstakedja lyckas man även etablera visst tryck mot motståndarmålet. Den stora kvitteringschansen kommer dock när division 5:s mest aggressiva checkingline, Felix, Sebastian och Carl jobbar fram en boll i sarghörnet. Carl von Wachenfeldt får helt fritt läge framför Huvudstadens målvakt som kommer upp stort och gör en fin räddning. Periodens mest minnesvärda händelse är dock av mer fysisk karaktär. I en Huvudstaden omställning lyckas de komma 1 mot 1 med Värtans backbjässe Johan Mårfält. Hemmaspelaren tappar kontrollen på bollen för ett ögonblick och blicken faller till marken. Ett misstag av. Johan ser sin chans. Kliver upp i banan och bjuder på en fantastisk ”open-ice”-tackling av Kronwall vs Havlat karaktär. Huvudstadensspelaren faller till marken. Domaren blåser i pipan och trots protester från Värtans sida blir det två minuter på botbänken. Värtan står dock upp för sin lagkamrat och dödar utvisningen förtjänstfullt utan att släppa till ett enda skott. 1-0 står sig perioden ut.

Värtan lyfter spelet avsevärt under andra perioden och kapten Emil Andersson manar på sina mannar inför den avslutande akten. En period i vilken han själv skulle spela en stor roll. Värtan inleder tredje perioden bra. Om det var förstafemman som etablerade ett uppställt anfallsspel var det andrafemman som skapade och satte chanserna. 03.07 in i den avslutande akten hittar Alexander Söder kapten Andersson centralt framför mål med en passning som skär genom Huvudstadens försvar. Poängkungen gör inget misstag och 1-1 är ett faktum. Huvudstaden tar dock återigen ledningen med en fladderboll som seglar in i Carl Willberg-Johnns första kryss. Ett sällsynt misstag av division 5s bästa målvakt. Efter 14.26 drar en märkbart frustrerad Steffen Engström på sig säsongens första utvisning och Värtan tvingas spela med en man mindre i 2 minuter. Värtan gör dock ett utmärkt jobb. Och visar även att man kanske är seriens mest målfarliga lag med en man mindre på banan. Efter slarv i Huvudstaden vinner Emil Anderson bollen och kommer 2-1 tillsammans med Martin Karlsson. Passningen är dålig. Martin kommer ur balans och ur vinkel. Men siktet är som alltid inställt och från snäv vinkel borrar han upp bollen i bortre krysset till 2-2. Huvudstaden kommer dock igen omgående. Efter den följande tekningen etablerar man tryck. Med snabbt passningsspel fristället man en spelare i slottet som skickar in 3-2 till hemmalaget. Värtan skulle dock komma tillbaka ytterligare en gång. Johan Mårfält var fast besluten att visa att han kan mer än bara tacklas. Och att skotträningen gett resultat. Emil Andersson (poäng till alla 3 mål) står återigen för den precisa passningen och Johan får till en riktig sorkdödare som slinker in vid målvaktens vänstra stolpe. 3-3, 2.36 kvar att spela.

Båda lagen har  chanser att avgöra matchen. Men den slutar med delad poäng och 3-3. Ett resultat som båda lagen kan kännas lite missnöjda med i kampen om seriesegern.

Matchens lirarpoäng utdelade av lagkapten Andersson.

1p Alexander Söder
2p Johan Mårfält
3p Martin Karlsson

Värtan spelar sin nästa (och sista) match för säsongen i ett rykande hett hallderby på lördag, 21/2 kl 12.30 i Gärdeshallen mot Lokomotiv Stockholm.

Väl mött!