Varje samhälle med självaktning har ett fotbollslag, kring vilket samhället sluter upp som en man. Tänk på Degerfors, Åtvidaberg, Lesjöfors. Den närmaste motsvarigheten i Stockholm till dessa brukslag är nog Värtans IK.

Liten yta och mycket liv

Skillnaden var nog bara den att kring Hjorthagen fanns tre ”bruk”, stora arbetsplatser: Värtahamnen, Värtagasverket och Värtaelverket. I Hjorthagen fanns den typiska bruksgatan, Andra gatan, senare Artemisgatan (med den lokala betoningen på andra stavelsens e). Här fanns bostadsgemenskapen och trångboddheten, som naturligt nog befrämjade ett intensivt föreningsliv.

Storstrejk och olympiad

Hjorthagen låg länge isolerat, uppe på en klippa och långt bort från andra bostadsbebyggelse. Stadsdelen Gärdet bebyggdes först en bit in på 1930-talet. Den första bostadshusen i Hjorthagen kom till i slutet av 1890-talet och pionjärbefolkningen var ung och barnrik. Det fanns därför intresse för och behov av en idrottsklubb. Storstrejken på hösten 1909 gav fritid och man började spela fotboll på Storängen, där Kungliga Tennishallen ligger i dag. Idrottsintresset stegrades ytterligare på grund av all uppståndelse kring Olympiaden på det nybyggda Stadion 1912. Många i Hjorthagen kom i direkt kontakt med Olympiaden , inte som idrottsutövare, men väl som vaktmästare, pappersplockare, karuselldragare osv.

Ett framgångsrikt lag föds

Värtans IK tillkom i den här vevan 1911. Till att börja spelade man hemmamatcherna på Östermalms IP, medan bandylagen ofta höll till på sjön Laduviken i Lilljansskogen. Värtans fotboll vann snabbt stora framgångar. 1922 gick Värtan till kvartsfinal i Svenska Cupen, där dock Hammarby, cupens slutsegrare det året, blev en alltför besvärlig motståndare.

A-lag 1911
Värtans A-lag 1911. Skjortorna är blåvitrandiga enligt tidens brittiska mode. Värtans IK grundades 1911, men lades ner efter säsongen 1922, då laget var sportsligt framgångsrikt och gick till kvartsfinal i Svenska Cupen. Här blev det förlust med 3-1 på Stadion mot Hammarby. Av ekonomiska skäl gick Värtans IK ihop med Östermalms IF. Den 20 juli 1924 omstartades Värtans IK och 90-årsjubileet 2014 är baserat på år 1924.

Juniorlag 1914
Värtans IK:s juniorlag 1914.

Uppgång och fall gav en stabil förening

De stora framgångarna skedde utan ekonomiska resurser och samma år, 1922, tillgreps den drastiska nödlösningen att Värtans IK lades ner och gick upp i Östermalms IF. Lokalpatriotismen och entusiasmen för Värtans IK gjorde dock att klubben nybildades 20 juli 1924 vilket innebär att Värtan firar sitt 90-årsjubiléum 2014. Klubben blev snabbt livaktig med fotboll, bandy, cykel och lite senare ishockey och bowling på programmet.

VIF lastbil_compressed
Värtans hejarklack på väg från Hjorthagen till Uppsala. Året är 1924, det år då Värtan nystartades. På vimplarna står det VIF (Värtans IF). Efter nedläggningen av klubben 1922 och uppgåendet i Östermalms IF stoppade ÖIF en tid Värtan att återta sitt namn Värtans IK. Orsaken var en ekonomisk konflikt.

Bandy 1920 Hornstull
Värtans bandylag 1920 vid Hornstull. 1917 infördes bandy på klubbens program.

Fotb_jmastare1928_compressed
Värtan juniorlag 1928, distriktsmästare i Stockholm

Klubbens storhetstid

1934 invigdes hemmaplanen Hjorthagens IP, ungefär samtidigt som en stor nybyggnation skedde i Hjorthagen (Abessinien och senare barnrikehusen). Nu kommer klubbens storhetstid och uppflyttning till Allsvenskan i fotboll ligger inom räckhåll. I en match mot Skärblacka från Norrköping sätts det ännu gällande publikrekordet med 2.700 åskådare. Under andra världskriget medtar medvinden och 1941 åker A-laget ur div 2. Hädanefter är Värtans IK, ofta kallat ”The Blue Boys”, hemmahörande i fotbollens mellanskikt. Ofta var hemvisten i div IV, men en ny div 2-tid skulle oväntat infalla 1998-2002, 2006-2007. Minnesvärt från den här nya glansperioden är vinsten mot Djurgårdens IF i Svenska Cupen 1998 med 4-0.

Några namnkunniga värtaspelare värvades till Djurgårdens IF och fick till och med spela i svenska landslaget: Berndt Ivegren, John ”Jompa” Eriksson och Lars Broström.

Förutom fotboll har Värtans IK även en bowlingsektion, som bildades 1941.