Säsongens första helgmatch spelades på ett blåsigt Essinge IP under lördagen. För motståndet stod Långholmen FC, ett lag som i fjol vann division fem i överlägsen stil.

Matchinledningen blir inte alls vad bortalaget Värtan hoppats på. Redan i minut åtta tar hemmalaget ledningen efter en miss i kommunikationen mellan två bortaspelare. Detta leder till att att bollen enkelt kan spelas in till en hemmaspelare som stöter in den i öppet mål bakom en chanslös Nicklas Jöbring i Värtanmålet.
Halvleken fortsatte med att hemmalaget försökte hitta in djupt bakom Värtans ytterbackar och sedan gå på genombrott. Något man inte lyckades med nämnvärt bortsett från i samband med ledningsmålet.

I matchminut tjugotre skulle kvitteringen komma och detta i ett skede av matchen där Värtan arbetat sig in i densamma och börjat ta tag i taktpinnen mer och mer. Efter en bollvinst på offensiv planhalva kombinerar Joel Lövgren tillsammans med Johan Axhamre strax utanför Långholmens straffområde. Den förstnämnde avlossar sedan ett högerskott som hemmamålvakten med vissa problem styr ut till en hörna från höger. Denna hörna slår dagens kapten Isper Igualikinya in med bravur mot första stolpen där tidigare nämnde Lövgren möter med en vältajmad nickskarv och på bortre stolpen kan mittbacksbjässen Onome Eghagha stöta in 1-1 från någon meters håll. Ett mycket fint hörnmål!

Resterande delen av första halvlek är relativt jämn där Värtan är något hetare perioden efter kvitteringen och Långholmen återtog taktpinnen sista fem-tio minuterna. Inget av lagen skapar dock några nämnvärda farligheter och 1-1 står sig till paus.

I halvtid konstateras att det inte var katastrof i första halvlek men att det samtidigt finns mycket att förbättra. Det läggs upp en tydlig plan för detta och samtliga bortaspelare är på tå inför andra.

Inledningen av andra halvlek liknar väldigt mycket slutet av första. Båda lagen har ett övertag i varsin period första tjugofem minuterna men utan att direkt skapa några farligheter.
Detta skulle dock ändras i matchminut sjuttiofyra då Värtan får ännu en högerhörna. Återigen slås den fint av kapten Igualikinya och denna gång är det nyinhoppade Carl Tomaszewski, ja det är faktiskt han första bollkontakt, som skarvar upp bollen i ribbans underkant på volley från ett par meters håll. Oerhört nära en bortaledning.

Istället vänder spelet och Långholmen får hörna efter att Jöbring tippat ut en inläggsfrispark. Denna hörna dimper ner i Värtans straffområde och trots att man vid ett par tillfällen har chansen att rensa undan bollen lyckas man inte och till sist kan en hemmaspelare forcera in 2-1. Ett dråpslag för Värtan med tanke på ribbträffen bara precis innan.
Och som om inte detta var nog så skulle det bara minuten senare även komma ett mål till 3-1. Denna gång är det ett skott utifrån som tar på hälen på en Värtanspelare och friställer en motståndare till höger i straffområdet. En passning diagonalt in mot straffpunkten ger öppet mål och luften går ur bortalaget.

Sista kvarten ger Värtan det en ärlig chans och skickar upp mer folk i offensiven. Men man lyckas inte skapa mer än några ”nästanlägen” och 3-1 blir slutresultatet.

Sammanfattningsvis kan man väl utan att överdriva säga att det var en match fylld av kamp snarare än skönspel. Det var en jämn match överlag som hade kunnat sluta lite hur som helst men där marginalerna denna gång var på hemmalagets sida.

Nya tag under torsdagskvällen när Enskede SK (f.d Andrea Doria) besöker Hjorthagens IP, avspark sker som vanligt 20.15.

Väl mött!

/ Ledarstaben