Sista seriematchen för säsongen borta mot IFK Stockholm blev en svängig historia där det saknades tydliga linjer i spelet från bägge lagen i perioder. Man kan väl säga att det märktes att det var en match som inte gällde något tabellmässigt.

Matchen inleds med ett hemmalag som slog en del längre bollar där man sökte ytor bakom Värtans backlinje. Förutom den allra första långa bollen som fick dimpa ner bakom densamma så hade bortalagets försvarsfyra bra koll på läget i inledningen av matchen.
I minut tio skapar bortalaget även matchens första riktigt heta målchans och det är Ludvig ”Müller” Ekman som rätt och slätt stjäl bollen av en hemmaförsvarare och kommer fri med målvakten. Rundningsförsöket läses dock och det hela resulterar i en vass räddning och resultatlös hörna.

Kommande tjugo minuter av matchen är lite avvaktande och ser ut som ett ställningskrig där inget av lagen riktigt lyckas ta tag i taktpinnen. Det skapas en del ”nästan-lägen” men inga klara heta målchanser.
Detta fram till minut trettiotvå då Värtan skapar nästa bra läge. Det är Jacob Andersson som med ett fint inspel från högerkanten når den framrusande Johan Axhamre inne i straffområdet som skarvar bollen mot mål med högerfoten. Ännu en gång får vi se en vass reflexräddning från den kvicke hemmamålvakten.

Med fem minuter till paus kommer halvlekens kanske bästa chans när Andersson sätter ett instick till Axhamre som i sin tur spelar bollen in mot målområdet. Där kommer Ekman löpande i duell med en hemmaförsvarare och kraftigt störd i avslutsögonblicket så smiter bollen strax utanför.

I halvtid pratas det i Värtans omklädningsrum bland annat om att inte ge motståndarna lika mycket tid med bollen, att vara lite tydligare i presspelet helt enkelt.

Bortalaget skulle dock få en mardrömsstart på andra halvlek. Efter att ha fått en spelare bortscreenad på en långboll smiter bollen även förbi en spelare till innan en illerkvick hemmaspelare kan få med sig den fri mot mål. Avslutet är hårt och går in mellan benen på Rasmus Karlsson Håård i Värtanmålet i minut fyrtiosju.
Åtta minuter senare kommer nästa dråpslag för bortalaget. Efter att ha blivit tufft uppvaktad i ryggen träffar Richard Wester olyckligt sin motståndare i ansiktet med armen i ett försök att hålla undan densamme. Domaren väljer att plocka upp det röda kortet och därmed var det underläge både i resultat och manskap för Värtan.

Tio minuter efter detta berövas Värtan på vad som ut att vara en straffspark. Det är Ekman som är igenom och precis när han ska avsluta tacklas han över stödjebenet och tappar balansen varpå avslutet blir därefter. Domaren sätter pipan i munnen och… Dömer hörna. Ett beslut som starkt ifrågasätts från sidlinjen men utan gehör.

Hemmalaget äger efter detta mycket boll men utan att hota framåt. Det blir mycket spel i sidled och bolltrilleri på egen planhalva snarare än att sätta fart på bollen och gå för att döda matchen.
Med kvarten kvar att spela väljer så Värtan att ändra om lite i organisationen och ”gå för det” genom att trycka upp fler spelare i offensiven och chansspela lite mer.

Med fem minuter kvar kommer dock hemmalagets andra mål och luften går ur Värtanspelarna. Det är en rensning som går på hörnflaggan och stannar i spel. En IFK-spelare är först på bollen och inspelet når en fristående medspelare som kan sätta dit avslutet bakom en chanslös Karlsson Håård.
I minut nittio kommer även ett tredje hemmamål efter ett avslut utifrån och hemmalaget hinner även med att få en spelare utvisad efter att han ådragit sig sin andra varning efter att ha kommit in sent i duell med en Värtanspelare.

Sammanfattningsvis får man nog säga att ineffektiviteten i första halvlek tillsammans med utvisningen blev matchavgörande denna fredag. Med en ”standardutdelning” gör Värtan två-tre mål och då är det en annan match. Men man krigar matchen igenom och viker inte ner sig på något sätt vilket man ska ha all heder för.

Nu tar vi sats mot kvalspelet som drar igång kommande helg. Motståndare i första matchen blir Riala GoIF och den matchen spelas på hemmaplan. Därefter möter vi GoIF Kåre på bortaplan och avslutar kvalspelet mot Bele Barkarby, även det på bortaplan. Vi återkommer med datum och tider så fort allt detta har spikats.

Väl mött!

/ Ledarstaben