Höstrusk och kvalfotboll var vad Hjorthagens IP bjöd på under söndagskvällen. Efter en mardrömsinledning för hemmalaget så reste sig Värtan spelmässigt och dominerade matchen i mångt och mycket.

Mardrömsinledning var det ja. Redan efter en kvart stod det 0-2 på tavlan efter att Värtan bjudit på två lägen där Rialas offensiva spelare var hänsynslöst effektiva.
Första målet kommer i minut fem efter att en hemmaförsvarare tappar fotfästet på det väldigt våta underlaget i samband med en bollmottagning. Rialas forward hugger direkt och avslutet som touchar på en Värtanspelare tvingar Nicolas Strömberg i hemmamålet till en vass räddning. Returen studsar dock inte ut bättre än att en bortaspelare hinner först och kan stöta in bollen i det öppna målet.

Tio minuter senare hamnar hemmaförsvaret snett i positionsspelet och en lyftning i djupled ger ett friläge och där görs det inget misstag och bortaledningen är fördubblad.
Här hade nog många lag knäckts och vikt ner sig men Värtan anno 2017 är inte den typen av lag. Istället knöt man näven i fickan och tog tag i bitarna. De resterande sjuttiofem minuterna tillhör hemmalaget mer eller mindre fullt ut.

Efter att ha börjat kliva dit lite tydligare i duellerna och även få ordning på spelet, dock utan att skapa några direkt heta målchanser, skulle hemmalaget sista tio minuterna av halvleken varva upp även i det avseendet.
Första chansen värd att nämna kommer på en högerhörna blir en ointränad variant som ändå blir livsfarlig då Robin Bornehav tillåts gå på avslut relativt ohotad. Ett avslut som tvingar Rialamålvakten till en kvalificerad räddning.
På den efterföljande vänsterhörnan kommer bollen åter ut till hörnläggare Bornehav som lyfter in den i straffområdet. Upp går Joel Lövgren men i duell med lagkamraten (!) Svante Andersson går nicken tätt utanför stolpen.

Några minuter senare kommer samma ointränade variant som ger Bornehav avslutsläge men denna gång smiter bollen några centimeter över ribban.
Halvleken avslutas med att Lövgren vinner en duell i straffområdet och spelar in bollen till Marcus Vivstam. Avslutet räddas dock av Rialamålvakten.

I halvtid trycks det på dominansen i spelet och skapandet av chanser mot slutet av halvleken samt några små justeringar i det taktiska inför andra halvlek.

Andra inleds som första avslutades, med ett tydligt övertag för hemmalaget. Med timmen spelad ändras förutsättningarna i matchen då bortalagets vänsterback för andra gången blir varnad efter att ojuste ha stoppat upp Ludvig Ekman. Konsekvensen av utvisningen blir att Värtans spelövertag blir ännu mer mer markant och Riala faller hem, ligger kompakt och slår ifrån sig.

Åtta minuter senare görs ett första byte i hemmalaget och det är givetvis ett offensivt sådant. Dagens högerback Andersson ersätts av den offensive Johan Axhamre. Detta medför ett par positionsförändringar och ett ännu tydligare offensivt tryck från de blåtröjade hemmaspelarna.
Fyra minuter därefter kommer reduceringen och det är en vacker sådan, inte helt olik Sveriges 8-0-mål mot Luxemburg. Bornehav levererar en briljant lyftning diagonalt från höger till Tobias Wanke som med en behärskad bredsidesvolley trycker ner bollen vid stolproten och 1-2 är ett faktum.

Sista tjugo minuterna blir en enda stor jakt på en kvittering. Ytterligare ett byte görs där Ekman kliver ut och han ersätts av Axel Samuelson.
Hemmalaget skapar fem-sex ”nästanlägen” men utan att få till den där sista passningen alternativt avslutet.
Med fem minuter kvar trycker man upp det mesta man har och börjar lassa in bollar mot straffområdet men Riala försvarar sig med den äran och lyckas hålla undan fram till det att slutsignalen ljuder.

Sammanfattningsvis är det ingen överdrift att säga att ineffektiviteten hos hemmalaget i kombination med några individuella misstag i matchinledningen blev avgörande i denna match. Riala tog tillvara på de två chanser man bjöds på och var solida i övrigt.

Sex poäng kvar att spela om och loppet är på intet sätt kört. Nästa kvalmatch spelas på lördag mot GoIF Kåre på Vallentuna IP och avspark sker 13.00.

Väl mött!

/ Ledarstaben