Bortamatchen mot seriejumbon Ekerö IK spelades i en tryckande hetta. Efter en halvskakig första kvart var det sedan aldrig något snack om var poängen skulle hamna då Värtan stod för en stabil insats.

Första kvarten var som sagt lite skakig och präglades av den del enkla misstag där den tryckande värmen mycket väl kan ha varit en faktor. Men efter att Ekerö skapat sitt enda läge i matchen, som Nicolas Strömberg gör en fin benparad på, efter lite passivt försvarsspel från det för dagen rödklädda Värtan skulle matchen få den skepnad som de allra flesta väntat sig.

Bortalaget börjar ta tag i taktpinnen och diktera tempot rejält där man med flertalet fina vändningar från kant till kant skapar halvfarliga chanser i offensivt straffområde men utan att lyckas trycka in bollen. Istället skulle det vara fasta situationer som skulle bli melodin denna söndag.
Ledningsmålet kommer efter en mycket fin slagen hörn från Jacob Andersson som Ekerömålvakten kommer lite snett på och Ludvig ”Müller” Ekman kan på volley stöta bollen i mål, detta sker i minut tjugosex. Två minuter senare får vi se en karbonkopia med exakt samma spelare involverade och ledningen var dubblad.

Utöver de båda målen skapar Värtan flertalet lägen där Filip Nordström har ett volleyavslut där Ekerömålvakten gör en fin benparad och ytterligare ett läge där det blir mål men Ekman är då korrekt avvinkad för offside.

I halvtid är instruktionerna enkla, mal på, ha tålamod och stäng den här matchen.

Inledningen på andra består av ett enda långt tryck från bortalaget där man skapar tre-fyra fina lägen men utan att ha den riktiga skärpan i sista passningen eller i avslutningsmomentet. Det skulle därför dröja till minut sextiofem innan tredje målet föll och ännu en gång är det efter en hörna från vänster. Denna gång är det en andraboll som hamnar hos hörnläggare Andersson som återigen slår in bollen i straffområdet. Där dyker inbytte Carl Tomaszewski upp och efter att ha fått ett par avslutsförsök blockerade kan han till sist forcera in bollen.

Bara minuter senare slår Isper Igualikinya en fin högerhörna som nämnde Tomaszewski nickskarvar i stolpen och ytterligare några minuter efter detta tar sig Tobias Wanke fram i banan och vinklar in en boll till Tomaszewski som denna gång inte gör något misstag utan på ett tillslag sätter han dit sitt andra mål för matchen och Värtan leder med 4-0.

Med åtta minuter kvar skulle matchens sista mål komma när Wanke blir fälld några meter utanför straffområdet och själv slår frisparken. Efter en målvaktstavla modell grövre går bollen i mål och slutresultatet fastställs.

Sammanfattningsvis så blev det en programenlig och stabil seger för Värtan ute på Ekerö. Men första kvarten lämnade en del i övrigt att önska och kunde gett ett tidigt underläge. I slutändan var det dock klasskillnad mellan lagen och resultatet blev därefter.

Vi ligger, som ni kanske märkt, efter med matchrapporteringen. Men närmsta dagarna kommer vi vara ikapp, håll till godo.

/ Ledarstaben