Det skulle krävas fem försök innan säsongens första trepoängare kom för Värtans IK. Och när den väl kom, då kom den med besked. Man var totalt dominanta från första till sista spark i hemmamatchen mot Enskede SK (f.d Andrea Doria).

Matchen inleds i ett rasande tempo från hemmalaget och redan efter åtta minuter borde det ha stått 2-0 efter att Joel Lövgren först blivit fint assisterad av Marcus Vivstam i minut sex och styrt in 1-0 för att sedan lika fint få ett inspel från Peter Sjöde men denna gång gick skottet över från några meters håll.
Skulle vi redovisa samtliga målchanser hemmalaget hade denna match skulle matchrapporten bli mer likt en novell så därför håller vi oss till vissa utvalda.

I matchminut trettionio skulle Lövgren dubbla både sin och Värtans målskörd. Denna gång är det Robin ”Bornet” Bornehav som trampar runt lite som han vill ute till vänster. Precis när alla tror att han ska lossa högerbössan så släpper han bollen i sidled till nämnde Lövgren som i höjd med straffpunkten står helt ensam och behärskat kan placera in bollen bakom en chanslös Enskedemålvakt till 2-0.
Fem minuter senare är det dags igen. Denna gång släpper Bornehav fint ut bollen till vänsterback Ludwig Nordin som med ett högklassigt vänsterinlägg hittar Lövgren som når högst i duell med en bortaförsvarare och kan sätta dit sitt hattrick med en kraftfull nick. 3-0 blev även pausresultatet.

I halvtid är det, fullt förståeligt, muntra miner i hemmalagets omklädningsrum. Man är överens om att arbetet inte är färdigt bara för att man har en tremålsledning utan lägger upp en tydlig matchplan för den andra halvan av matchen.

Andra halvleken inleds med att Vivstam har ett avslut i utsidan av målburen, Sjöde tvingar bortamålvakten till en fin räddning och att nämnde Vivstam nog borde fått en straff med sig efter att ha blivit omkullvräkt rejält i avslutsögonblicket. I minut sextiotvå skulle dock fyran komma och målskytten var välbekant. Det är en fantastiskt fin hörna från Bornehav som når en helt omarkerad Lövgren på bortre ytan. Från nära håll kan han med pannan sätta bollen i mål, via stolpen, till 4-0 och matchen kändes avgjord, om den inte gjorde det innan.
Ett par minuter senare hittar Bornehav in med en fullständigt magisk vristpassning efter backen till Vivstam som kommer fri med målvakten. Avslutet är bra med Enskedemålvakten står för en vass räddning och berövar Värtan ett femte mål, åtminstone för stunden.

För i minut sjuttiofyra kommer det likväl ett sådant. Det är inhoppande Ludvig ”Müller” Ekman, inbytt för fyramålsskytten Lövgren, som sätter in bollen lågt från höger. Vänstermittfältare Isper Igualikinya hinner före bortamålvakten och står plötsligt med öppet mål ihop med lagkamrat Vivstam. Den senare släpper läget till Igualikinya som enkelt kan lägga in slutresultatet 5-0 i det öppna målet.
Sista tio skapar hemmalaget ytterligare fyra kvalificerade målchanser där bl a. Wilhelm af Ugglas Linder har en boll i stolpen efter en fin frispark från Igualikinya samt att Ekman tvingar Enskedemålvakten till en vass benparad.

Sammanfattningsvis skulle man nog kunna dra av ett par klyschor som ”islossning” och ”ketchupeffekten” om man så vill. Vi väljer att uttrycka oss så här istället: Äntligen! Äntligen satt de offensiva kombinationerna sista tredjedelen och därmed kom även utdelningen. Äntligen var defensiven så stabil och svårforcerad som den borde. Och äntligen fick Värtan segerjubla efter en seriematch 2017, detta dessutom efter en totaldominant insats rakt igenom.

Nästa match för Värtans del spelas kommande torsdag, 11/5, hemma på Hjorthagens IP. För motståndet står få FC Krukan och avspark sker som vanligt 20.15.

Väl mött!

/ Ledarstaben