Serieledande IS Bar Central gästade Gärdeshallen i lördags för toppmatch i division 5. Värtan kom till matchen med gott självförtroende efter 5 raka vinster och förkrossande 53-16 i målskillnad. Att det var ett helt annat motstånd denna gång skulle dock visa sig.

Värtan börjar matchen något avvaktande och respekten för gästerna i Bar Central är märkbar. Efter en anstormning och ett par fina räddningar av Värtans alltid lika stabile målvakt, Carl Willberg Johnn (seriens bästa?), börjar hemmalaget komma in i matchen. Den höga pressen som varit så framgångsrik i tidigare matcher börjar ge frukt och Värtan vinner bollen högre upp. Det är just efter ett slarvigt uppspel från Bar Central som första målet kommer. Mathias Rodney bryter ett uppspel på mittplan efter 14 minuter och serverar en fristående Fredrik Perlskog. Avslutet är kliniskt och 1-0 ett faktum. Värtan kontrollerar nu spelet och motståndarna har svårt att skapa chanser. 2-0 kommer också följdriktigt. Carl von Wachenfeldt snappar upp en retur i periodens slutskede. På Tomas Holmström manér vänder han bort en försvarare och trycker in 2-0 vid bortre stolpen.

2:a perioden präglas även den av mycket kamp. Ett aggressivt Värtan gör det tufft för gästerna att etablera något eget spel och Värtans omställningar är alltid farliga. Efter halva perioden hittar Martin Karlsson sitt favoritkryss och det står nu 3-0 till Värtan. Hemmalaget slappnar inte av för det utan fortsätter i samma höga tempo. I lilla Gärdeshallen skapar detta stora problem för motståndet och genom ren vilja trycker Emil Andersson in 4-0 i en gröt framför Bar Central målet. Kanske inte poängkungens snyggaste mål, men ack så viktigt. Värtan kontrollerar den andra perioden väl. Därför känns det inte lite onödigt och inte alltför rättvist när Bar Central sticker upp i en omställning efter att Värtan tappat boll på offensiv planhalva och får straff. Straffen i sig är klar och förvaltas för reducering till 4-1. Ett resultat som står sig inför den sista perioden.

Om Värtans två första perioder kan vara två av de bästa från hemmalaget denna säsong är inledningen av den tredje inte lika bra. IS Bar Central kommer ut till tredje med ett rasande tempo. Med en hög press och viss mån av desperation skapar man tryck mot hemmamålet. Det aggressiva försvarsspel som var framgångsrikt i de två första perioderna är som bortblåst och inom loppet av 4 minuter har Bar Central både reducerat och kvitterat. 4-4, 3.23 in i tredje perioden och Värtan tvingas till en tidig time-out för att lugna ner spelet och få upp energin igen. Efter time-outen fortsätter Bar Central visa att de är laget att slå i denna serie. Med ett bra passningsspel och fina individuella prestationer tvingas Värtans målvakt till en ena fina räddningen efter den andra. Inte blir det bättre när Värtan drar på sig en utvisning och tvingas spela en man mindre efter 6.42. Utvisningen väcker dock liv i hemmalaget och ett aggressivt boxplay håller motståndarna från att skapa chanser. Precis när utvisningen är slut vinner Emil Andersson bollen av den sista Bar Central spelaren och från utvisningsbåset kommer Felix Nelson störtandes. 2 mot 0 gör de inget misstag och Felix rullar in 5-4 i öppen kasse.

Luften går ur Bar Central och Värtan förvaltar ett powerplay efter att Magnus Wård hittat Mathias Rodney med en passning genom Bar Centrals box och Mathias bombar in 6-4. Emil Andersson utökar sedan Värtans ledning till 7-4 minuten senare och allt känns lugnt igen. Bar Central har dock inte gett upp utan reducerar två gånger om. Med 3.30 kvar av matchen står det 7-6 till hemmalaget. Bar Central chansar och plockar ut sin målvakt. Med en man mer på banan skapar man ett visst tryck mot Värtans mål, och tvingar återigen Carl Willberg-Johnn till ett par kvalificerade räddningar. Värtan håller dock ut och vinner matchen med 7-6.

Värtans IK gör en mycket bra match och vinner mot serieledarna med 7-6. Med vinsten hakar man på i toppstriden och kliver upp på samma poäng som gästande IS Bar Central, dock med en match mer spelad.

Matchens lirarpoäng, utdelade av Fredrik Perlskog

1p: Johan Mårfält

2p: Jonas Gunningberg

3p: Emil Andersson

Toppmatcherna avlöser nu varandra för innebandyherrarna som gästar Huvudstadens IBK nu på söndag kl 16.30 i Sköndalshallen innan man tar emot Lokomotiv Stockholm i ett hett hallderby den 21/2 kl 12.30 i Gärdeshallen.

Fullständig matchinformation hittar ni här:
http://157.180.240.88/Mallar/ft.aspx?scr=result&fmid=70650